500 anys q els catalans som imbècils Hem de deixar de ser catalans?No, hem de deixar de ser imbècils

dijous, 29 d’abril del 2010

25-A, PAISSATGE DESPRÈS DE LA BATALLA, LLUMS I OMBRES





Vaig passar el 25-AD recorrent varies vegades totes les taules de Mollet on es celebrava la Consulta Popular sobre la independència, m'agradaria fer una breu constatació d'impressions i a continuació una petita anàlisi de resultats, tant a nivell nacional, comarcal i local, veiem:

1. Normalitat absoluta, em va quedar gravada una imatge d’una parella gran d'uns setanta i tants que havien anat a buscar la neta pel dinar de diumenge i que abans de tornar a casa .... passaven pel col•legi electoral a votar sobre la independència del seu País. Òbviament s'ha acabat la por

2. Lligada a l'anterior, tota mena de gent, tots els estils, totes les edats, senyores de casa seva, senyors encorbatats del seu negoci, jubilats, progres amb el mocador de fer farcells al coll, nous catalans ... en fi, de tot i sense estridències.

3. impecablement democràtic, als votants se’ls hi entrava el DNI a una base de dades nacional, si algú intentava votar dues vegades, ni que fos en un altre poble, a l’entrar de nou el DNI el detectava com doble votant i el rebutjava; de fet un sistema més segur i més àgil que el del cens, un president de mesa em va suggerir que potser l’hauríem d’utilitzar a les eleccions “normals”.




Per cert, algun important personatge molletà ha dit que el sistema no tenia garanties, serà que no l’ha vist per dins, i tant que les tenia!!, a més, el sistema de vot anticipat i el d’urna mòbil (que sembla que l’escandalitzen) estan perfectament homologats a les democràcies del nostre entorn i no és de rebut fer-ne burla.

Ara, sí algú busca processos electorals recargolats i que donen la nota antidemocràtica (per no dir coses pitjors) que no busqui en les consultes de diumenge, els trobarà més fàcilment en la renovació (o manca d’ella) del nostre estimat Tribunal Constitucional o en la del president de la Corporació Catalana de Radio i Televisió, per exemple ... o sigui que de lliçons que ens en donin poques...

4. Contra el que també s’ha dit, (potser perquè interessava a ambdues bandes) la col•laboració de l’Ajuntament de Mollet va ser discreta però eficaç, el 30% dels locals electorals utilitzats eren municipals, és important que això quedi clar de cara al futur, perquè s’ha donat una impressió que no era la correcta.

5. El grau de participació ha estat suficient per donar un toc d'avis: hi ha a tot Catalunya 500.000 ciutadans i ciutadanes que opten per la independència, xifra que és pot doblar o triplicar en properes onades, un seriós avis pel Govern Espanyol i un fenomen internacional a estudiar. Sí algú en dubta que busqui precedents de participació així en consultes auto-organitzades arreu del planeta..


6. Vallès Oriental, bons resultats a llocs com La Garriga i l’Ametlla (aquest darrer sorprenent atenent el nombre d’urbanitzacions de la vila), molt bon resultat a Vilanova pel que fa al Baix Vallès, Granollers més que correcte, atenent la seva mida, menció a part mereixen els pobles i ciutats de cinturó començant per Mollet del Vallès.

7. Els resultats del Sí de Mollet reflecteixen gairebé estrictament (una mica a l’alça) la suma del vot nacionalista en unes eleccions municipals, certament a Mollet això no és molt, però si a altres municipis, com Sant Cugat, superar aquest llistó es va donar com la clau de l’èxit, a Mollet l’hem superat. També hem de dir que és la primera ciutat del cinturó de Barcelona que ha fet la consulta i l’ha passat amb dignitat, ja ningú més podrà dir que és té por de convocar-les segons a on. A Mollet s’ha fet.

8. Dit això, i tot i les consideracions anteriors, el resultat (nacional, comarcal i local) queda molt curt per pensar en un referèndum oficial, segurament ens falta molt menys del que pensàvem fa uns anys, però òbviament encara no és el moment.



L’estratègia de CiU de fer avenços nacionals prèvia la consolidació d’importants consensos socials, es mostra més adequada que mai, no ens podem permetre intentar i fallar .... paciència fins la independència, que dèiem de joves.

9. L’experiència de participació i voluntariat que han estat aquestes votacions ha estat excepcional: centenars de voluntaris i voluntàries que mai havien estat en política, persones llevant-se de matinada per fer entrepans, altres fins a les tantes de la nit per fer el recompte definitiu; i un llarguíssim etcètera.

La consulta ha tret el millor de dins de la gent d’aquest País, m’entristeix veure com hi ha qui ho desqualifica amb argumentacions que remeten a la burla i a la por. Ho sento per ell.

Més informació personal a: http://www.feliuguillaumes.cat


L'AVENÇ DE LA DEMOCRÀCIA, feu un clik al Play, val la pena