500 anys q els catalans som imbècils Hem de deixar de ser catalans?No, hem de deixar de ser imbècils

dimarts, 25 de maig del 2010

AMB IRAN AL COR ... i 3


Enmig de la polèmica de les execucions en represalia de les protestes pel frau electoral a l'Iran, s'han difós diverses cartes dels presos executats, destacant entre elles la de Farzad Kamangar, Un mestre kurd de 35 anys, considerat una destacada promesa de la literatura infantil. La seva mort i les d'altres tres acusats per col.laborar amb grups armats va provocar la setmana passada una vaga general al Kurdistan iranià. Reproduïm parcialment la carta que el mateix Kamangar, abans de pujar a la forca, va titular "Jo seguiré sent mestre i tu, un carceller".


(.......)

Sí, sóc mestre i he heretat dels meus alumnes el somriure i la curiositat per preguntar.

Ara que ja m'has conegut, parla'm de tu, de qui eren els teus companys, de qui has heretat la ira i l'odi que portes dins. Qui t'ha donat les dones i les cadenes? Són dels calabossos de Zohak (1)? Parla'm de tu. Qui ets? No només no m'espanta amb les teves esposes, cadenes i fuetades, sinó que les gruixudes parets de la cel 209, els ulls electrònics que em vigilen, les fèrries portes ... ja no em fan por. No t'enfadis, no cridis, no em donis cops amb el puny al cor, perquè mantinc el cap alt.

No em peguis perquè canto; sóc kurd i els meus avantpassats m'han deixat en els cants i himnes el record del seu amor, el seu sofriment, la seva lluita, la seva existència ... He de cantar i tu has de escoltar el meu cant, encara que sé que et molesta . No em peguis perquè en caminar s'escolten els meus passos; la meva mare m'ha ensenyat que els passos parlin amb la terra, entre la terra i jo hi ha un tracte, una connexió que és ple de bellesa i somriures. Deixa'm, doncs, que passegi, deixa'm que escolti els meus passos, deixa'm que la terra sàpiga que encara estic viu i tinc esperança.

No em privis de paper i ploma; vull escriure cançons de bressol als nens de la meva terra, ple d'esperança, dels contes de Samad i la seva vida, de Khanali i els seus desitjos, de Ezati i els seus alumnes ... Vull escriure, vull parlar amb la meva gent des del meu cel, des d'aquí mateix. Entens el que dic? Sé que t'han ensenyat a odiar la llum, la bellesa i el pensament. Però no tinguis por; entra al meu cel, estàs convidat a la meva gastada i petita estovalla. Mira com jo convido als meus alumnes, cada nit, com els explico contes ..., però a tu no et permeten veure, no et permeten escoltar. Has de enamorar-te, has de convertir-te en un ésser humà, has d'estar a aquest costat de la paret per entendre el que dic.

Mira'm i entendràs la diferència que hi ha entre tots dos. Jo cada dia dibuixo les mans de la meva estimada sobre la paret de la cel.la. Agafo les seves mans i sento la calor de la vida, i llegeixo en els seus ulls l'entusiasme, l'espera, però tu, cada dia, amb la teva porra, trenques aquests dits dibuixats a la paret, treus aquests ulls que esperen i taque la paret de negre. El teu món i la teva presó sempre estaran foscos, sempre et molestarà el do de la llum. Fa mesos que espero veure un cel estrellat, un jardí d'estrelles que trenqui la foscor amb senders que van d'un costat a l'altre del cel. Però tu portes anys vivint en la foscor, la teva nit no té estrelles. Saps què significa un cel sense estrelles? Què significa un cel sempre en la foscor?

Aquesta vegada, quan hagi tornat a la 209, entra a la meva cel·la, tinc alguns desitjos per a tu, no del mateix color de les teves oracions que sempre estan plenes de foc i por a l'infern. Els meus desitjos estan plens d'esperança, somriures i amor. Entra a la meva cel·la perquè et parli de l'orgull del meu darrer somriure al peu de la forca. Sé que de nou seré el pres de la 209, mentre tu, amb la teva ànima plena d'odi, em seguiràs cridant. I jo tornaré a sentir llàstima per tu i pel pobre món que han creat al teu voltant; seguiré sent un mestre amb el somriure dels meus nens en els llavis.

Farzad Kamangar, mestre condemnat a pena de mort. Secció de Presos Infecciosos de la presó de Rajaai Shahr de Karach ".

(1) Monstre-tirà de la mitologia kurda.

Font: "Quarto poder" a qui agraim la informació, la traducció catalana és meva, perdoneu els errors.

22 comentaris:

Artur ha dit...

Nihil novom sub sole. Res canvia. Els totalitarismes, siguin religiosos, racistes o patriòtics, sempre fan el mateix: matar el pensament, enterrar la bellesa, la intel·ligència, degollar el dubte i afusellar la crítica.

La carta és un contrast entre la creació, la llum i l'esperança de la llibertat i la foscor infernal de la tortura que imposa aquell règim despòtic i teocràtic. El "nazislamisme" segueix i seguirà matant.

Feliu Guillaumes ha dit...

Tota la raó Artur, el que m'ha fet penjar aquest post abans de molts altres que tenia pendents (perdoneu els al•ludits) és això que has dit, en pocs llocs com en la carta d'aquests noi es veu tan clara la lluita de la llum contra la foscor. Avui ens diuen que ja no es poden fer històries de bons i dolents (i potser en sentit estricte és cert), però crec francament que encara som capaços, per instint moral, de distingir el bo i el dolent de cada història. David Hume era un liberal escèptic (com jo) però això mai el va aturar per denunciar la injustícia i sé bona persona (Sant David d'Escòcia, li deien, a ell, un ateu liberal de pedra picada) però és que no es necessiten excuses metafísiques per veure on està el bé .... poques vegades com en la carta d'aquest noi es veu tan clar.

Senda ha dit...

¡Buf! Em pregunto com en tanta maldat i duresa encara surt un ser vital i amb humanitat capaç d'escriure paraules tan dolces sobre els somriures dels nens quan els explica contes i capaç de parlar del seu carceller que habita immers en un mon diferent. Llàstima i ràbia la seva mort però, si ens commou, això ja és alguna cosa.

Feliu ha dit...

Senda, crec que només per aquesta carta (i em consta que en va escriure més), aquest noi passarà a la Història del seu país i al de la llibertat.

Anònim ha dit...

No, no, a en Feliu no li mou la compassio per les vides humanes, el que el mou es simplement l'islamofobia. Es veu clar en les seves posicions sionistes, maniqueistes i perverses, com ara atacar el govern iranià, obeint fidelment al diktat radical del sionisme d'extrema dreta.Quan l'hora és de tornar als acords amb els palestins, els partidaris del sionisme prefereixen buscar-se un nou enemic en el mon àrab. Després del Liban i Gaza, on la derrota militar i estratègica ha estat clara, l'unica finalitat que trobeu es la politica de terror d'estat indiscriminada.
Bravo pel seu ardor bèlic!!!

Anònim ha dit...

84 Opositores asesinados en tailandia por el gobierno golpista valen menos que un opositor iraní o cubano, ni un titular ni el más breve análisis. Lo de tailandia es una verguenza, pero como los militares golpistas son de la escuela de pinochet o franco, es decir nada de “revolucionarios sospechosos” si no militares al servicio del capilismo eruopeo y usa, los medios se olvidan.
Ya lo cantaba Pablo Milanés “la vida no vale nada” y unas menos que otras.

Feliu Guillaumes ha dit...

És una mica esgotador explicar sempre el mateix .... segur que mentre jo feia aquest titular ha mort també molta gent al Congo, a Darfur, a Birmania i a molts més llocs, no em sento insolidari amb ells, condemno el que més conec i la informació a que tinc accès. PERÒ MAI PODEU USAR COM ARGUMENT EXCULPATORI!!!:"doncs allà encara ho fan més i no n'has parlat!", potser entre tots ho podriem denuciar tot, jo faig el que puc.


Nota Bona- no sóc islamofob, tot i que estic en contra de "l'islamo-feixisme" que denuncia l'Artur més amunt. Sí per sionista s'enten creure en el dret de l'Estat d'Israel a existir, certament sóc sionista .... i d'extrema dreta res, sóc liberal i, en el cas d'Israel, coherentment, simpatitzant de la senyora Tzipi Livni.

Les coses clares i la xocolata espessa, amics comunistes!

Senda ha dit...

A veure, no ho entenc: si ser sionista és ser islamofoba, ¿ser del barça t'etiqueta directament en ser antimadridista? ¿si t'agrada més el blau ets automàticament antivermell? ¿si t'agrada Mozart ets decididament anti Wagner? ¿si no ets fumador ets anti fumador? (res de ex fumador) etc etc. Això no és el que em van ensenyar els pares quan em parlaven de democràcia i llibertat. Durien estar equibocats.
Siguem seriosos i no tant viscerals i més oberts si us plau respectem la llibertat d’opinió sense acusacions antis (de dretes o d’esquerres) no és tant dificil. Ens allunyem del sentit de la carta d’en Farzad. Bon cap de setmana.

Feliu ha dit...

Bon comentari Senda, ¿com atacar al govern iranià et pot fer "islamofobic" si és propi Farzad era un noi musulmà?. Em recorda quan el govern franquista tractava de "antiespanyoles" als que defensaven als membres de la oposició torturats i executats aquí

Senda ha dit...

"Opositores al regimen" ells eren el "Nacionales" i els demés durien ser extraterrestres. Una altra vegada la negació i els antis.
No pots estar per totes les injustícies Feliu sinó, series Déu,Allah,Yahvé...
"Cualquier reclamación que sea sin membretes.
Buenas noches amigos... y enemigos" (cançó Silvio Rodríguez) ;p

Anònim ha dit...

Un post sobre la massacre d'innocents al vaixell de la flotilla per Gaza? No, home, si el nostre Feliu es un fervent a més d'incondicional defensor de "l'exèrcit més moral del mon", com acostumen a anomenar-lo els sionistes com ell...Deixem-ho aixi, hi ha morts que serveixen per a fins electorals i fer pinya ideologica, i hi ha d'altres que no. Tanmateix, no ens podem estar de demanar-li: Un post valent sobre la massacre, si us plau???!!!

Senda ha dit...

Recordem “Perejil” i la que es va armar. Massacre d’innocents !! Ens falta informació. Tots els meus respectes als morts i a les seves famílies i amics, però. Flotilla direcció a un país sense permisos per entrar-hi i venint de Turquia!!! Si això no és una provocació jo sóc un parallamps. En un país com Israel que fa anys que estan en alerta i en negociacions eternes només faltava una colla dient als demés com s’han de comportar quant als seus països van com van exemple España que la majoria de ciutadans encara no saben que, segons la constitució que tant defensen, s’han de respectar les diferents cultures que hi coexisteixen i no ho fan. Es curiós que es defensin altres pobles fora i als de casa se’ls boicotegi a la mínima.

Feliu Guillaumes ha dit...

Doncs mira per on si que penso fer un post sobre el que ha passat al Mat de Gaza, però ho faré quan tingui tota la informació, tan gràfica com jurídicaa la ma.

Anònim ha dit...

Aixo es el que necessitem, politics valents com vostè, que reaccionin devant els fets un mes després dels fets, escrivint un post d'amagadet al seu blog.Felicitem-nos que no estiguin més en l'exercici del poder!

Feliu ha dit...

De més res, però si, mai escric en calent (tampoc ho vaig fer per Iran) de manera que t'hauràs d'esperar uns dies amic Anònim, fins que tingui totes les dades que busco (també he de treballar i fer de president comarcal de CDC, saps) i d'amagatotis menys el publicaré i publicitaré al Facebook com faig sempre. Apa siau!

Senda ha dit...

¿En què quedem Feliu, ets un polític valent o un blogaire amb post amagadet? Torno a no entendre res. El que veig és que l’únic que va d’amagatotis és un anònim. Potser el seu blog és més interessant. Anònim ¿per què no ens el dius el teu post o blog? Així ens il•luminaràs. Però ara no que estic petada. Apasiaus.

Anònim ha dit...

Com pot tenir la barra de mentir descaradament, dient que no escriu en calent? Els seus post sobre Iran demostren el contrari.Ho fa sobre Iran, perquè respon al seu ideari de fals democrata.La seva sèrie sobre l'Iran demostra que fa servir la sang de dos innocents ben seleccionats per que serveixin a la seva repugnant causa neolliberal i neofeixista.
Tot veritable democrata condemnaria la massacre de la Flotilla de Gaza sense embuts, pero a voste li sembla que al vaixell s'hi amagaven terroristes amb armes de destruccio massiva, i necessita més proves per pronunciar-se.Digui ben alt el que pensa, que els palestins i els pacifistes mereixen la mort a mans de l'exèrcit més moral del mon?

http://elblocdefeliuguillaumes.blogspot.com/2009/12/de-nou-amb-iran-al-cor.html

http://elblocdefeliuguillaumes.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

Feliu ha dit...

Noi, ara estas insultant, cobrint-he amb l'anonimat com diu l'Eli, em sap greu perquè altres vegades havies dit coses prou intel·ligents que m'havien provocat llargues busquedes d'internet. En fi suposo que estas calent pel tema dels vaixells, ho comprenc.

Feliu ha dit...

Senda, no em considero gaire valent, tot i que fer política en aquests temps i dir sempre el que penses suposo que també deu ser una forma de valentia ... en quan a l'amic anònim m'hi jugo un peix a que el conec, tinc dues o tres hipotesis, però encara no n'estic segur.

Senda ha dit...

Ups Feliu deunidó els amics anònims que tens, quin nivell, millor no quedis amb ell per petar la xerradeta amb una birra i unes braves que el que comença amb insults... I tot ve d'una carta, fins a Gaza i la probocació d'una flotilla amb morts i la caiguda de ple de peus a la galleda d'Israel amb intervenció pifia inclosa. ¿Serà veritat que tots els mals de l'Islam és pels Jueus???

Senda ha dit...

El embajador de Israel y el delegado general de la Autoridad Palestina debaten en 59segundos.
Només cal veure amb quin idioma parla cada un per veure la mentalitat amb la que afronten el mon.

Senda ha dit...

http://www.rtve.es/alacarta#789339

L'AVENÇ DE LA DEMOCRÀCIA, feu un clik al Play, val la pena