500 anys q els catalans som imbècils Hem de deixar de ser catalans?No, hem de deixar de ser imbècils

divendres, 14 de maig del 2010

CiU afirma que el Tripartit ha gastat 5.000 milions € més dels previstos el 2009 pel descontrol i ara vol fer pagar la "festa" als ciutadans


Foto: Parlament de Catalunya (Xavier Prat)

Turull retreu a Castells que “ara s’està pagant que el Govern no hagi estat més previsor, rigorós i exigent i, sobretot, més auster” i adverteix que “hi ha molta gent que ja no està en condicions de fer més sacrificis”


Turull retreu a Castells que “ara s’està pagant que el Govern no hagi estat més previsor, rigorós i exigent i, sobretot, més auster” i adverteix que “hi ha molta gent que ja no està en condicions de fer més sacrificis” El diputat de CiU, Jordi Turull, ha afirmat avui en el Ple del Parlament durant la interpel·lació sobre austeritat que ha formulat al conseller d’Economia, Antoni Castells, que “el Tripartit ha gastat 5.000 milions d’euros més dels previstos durant el 2009 pel gran descontrol de la despesa i ara pretén fer pagar “la festa” als funcionaris, als pensionistes i a les persones amb dependència”.

Turull ha retret a Castells que “ara s’està pagant que el Govern no hagi estat més previsor, més rigorós, més exigent i, sobretot, més auster” i ha advertit que “hi ha molta gent, moltes empreses i moltes entitats que ja no estan en condicions de fer més esforços i sacrificis”. En aquest sentit, ha reclamat que “son vostès, el Govern, qui ha de fer els deures que no han fet fins ara” i “ja és hora que es cenyeixin el cinturó d’una vegada i deixin de cenyir més als ciutadans perquè vostès en són els responsables”.


El diputat de CiU ha demanat al conseller que “deixi d’enganyar els ciutadans” perquè, a banda de la delicada situació econòmica, el problema de la situació econòmica de la Generalitat i “la ferida oberta que hi ha no és per la davallada dels ingressos sinó pel gran descontrol en la despesa”.

Turull ha recordat a Castells que “CiU fa molts mesos que demana al Govern mesures d’austeritat reals i concretes i no més anuncis com els que han anat fent” i “ara pagarem car haver tirat la casa per la finestra en molts àmbits no necessaris i haver gestionat la despesa al marge de la situació de crisi”.


El diputat ha argumentat aquesta crítica amb dades de la pròpia conselleria d’Economia. En aquest sentit, ha detallat que “el dèficit de caixa no financer a l’any 2009 ha pujat fins als 5.256 milions d’euros, quan el previst eren 1.945 milions d’euros”. És a dir, que s’ha multiplicat 2,7 vegades respecte a la previsió que va fer el propi conseller d’Economia. “El darrer Pla d’Austeritat del president Montilla ha consistit en multiplicar per més del doble el dèficit de caixa previst”, ha manifestat.

D’altra banda, ha criticat també que el Tripartit “ni fa pressupostos reals i sòlids, ni hi ha capacitat ni voluntat per fer front a la contenció de la despesa” i ha negat que la culpa d’aquesta situació de dèficit sigui per la caiguda d’ingressos com a conseqüència de la crisi, ja que “l’any passat es van ingressar 1.600 milions més dels previstos d’ingressos no financers”.

En canvi, la despesa no financera prevista per l’any passat era d’uns 27.500 milions d’euros i la final va ser de 32.500 milions d’euros, és a dir, que “el 2009, es van gastar gairebé 5.000 milions d’euros més dels previstos”.

Per a Turull, “l’autèntic problema del Govern rau en el gran descontrol de la despesa” i “el que s’està pagant ara és que el Govern no hagi estat més rigorós, més previsor, més exigent i, sobretot, més auster”.


El diputat de CiU ha afirmat que “la Generalitat ha incrementat de manera exagerada la despesa obligatòria” i això ha provocat que quan s’ha de fer front a noves necessitats, tot hagi d’anar al dèficit. Per a Turull, les causes d’aquesta exagerada despesa obligatòria s’han de buscar en:

  • L’engreixada exagerada de personal de l’Administració de la Generalitat i, sobretot, en empreses públiques. Turull ha precisat aquest personal no fa referència a mossos, metges i mestres sinó a personal de confiança i personal que amb diferents règims contractuals ha omplert els departaments i les empreses públiques. “Hi ha empreses públiques que ha duplicat el seu nombre de treballadors” i “ara a qui li tocarà pagar aquest enorme excés serà als funcionaris de carrera”, ha lamentat.

Sobre aquest punt ha detallat que en 7 anys s’ha passat de pagar 140.000 nòmines a 226.000, és a dir, 86.000 més i s’ha passat de 376 als càrrecs a 530.

Pel que fa empreses públiques ha posat diversos exemples de l’engreixada de personal:

- Incasol de 341 treballadors a 544.

- L’ICIC de 70 treballadors a 168.

- Turisme Juvenil de 154 a 298.

- L’Agència Catalana de Cooperació de 49 el 2006 a 122 el 2010.

- GISA de 102 treballadors a 244.

- ADIGSA de 234 a 357.

- Forestal catalana de 87 a 303 treballadors.

- L’IRTA de 363 a 561.

  • El Tripartit no ha estalviat en despeses del tot prescindibles (informes, alts càrrecs o reformes d’edificis del Govern). Com a exemple, ha exposat que el departament d’economia es gastarà 2 milions d’euros en reformar la seu de l’Agència Tributària.

  • La manca de diligència, rigor i control en l’execució de moltes obres i de diferents serveis. (l’exemple més clamorós és el de la L9 que havia de costar entre 3.400 i 3.700 milions d’euros i de moment ja té un cost de 7.000 milions d’euros)

  • Ha hagut de recórrer a sistemes de finançament alternatius per fer front a inversions necessàries perquè han estirat més el braç que la màniga.

Per tot això, ha acabat dient al conseller que “no és només per la crisi que falten diners, falten diners perquè ara paguem les alegries i la incompetència del Govern”. “Això ha estat l’estafa de l’estampeta i ara volen fer pagar els plats trencats als ciutadans”, ha conclòs.




6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tota la ráo i tots els arguments. Si hi hagués hagut més seny, sentit del deure i més previsió, ara no ho hauríem d'estar pagant a cosa dels llocs treball i dels nostres sous. Algú es pensa que arribarem a la independència a costa de tanta pobresa? O potser sí, quan haguem d'emigrar mar enllà per falta de pinso.

Joaquim Brustenga ha dit...

Arguments demoledors, carregats de raó i inqüestionables. Als membres del govern tripartit se'ls hi hauria de posar la cara vermella de vergonya, però com no en tenen de vergonya, aniran fent com si tal cosa. És una pena, una pena dramàtica.

Feliu Guillaumes ha dit...

Aquest "Govern" de la Generalitat i el seu homoleg de Madrid, passaran als llibres d'Història com els pitjors mais vistos al nostre país, això no és una "boutade", ho dic totalment en serio.

Senda ha dit...

¿És un vot de lleialtat o és un “tot si val”? Ens han fotut el futur. ¿On està la política del bé i del progrés comú, la “sostenibilitat” que tant en parlen, les polítiques socials i dels treballadors? ¿on són els treballadors que els voten i els sindicats que els donen suport? Els mateixos que tancaven empreses els setanta amb vagues salvatges, manifestacions...ara les tanquen des del Govern i sense cap esforç només l’econòmic i no es fan responsables com el nen que tira una pedra amb l’esquerra i assenyala a un altre amb la dreta. Hi ha algú que se’n adoni que no es tracta d’ideologies sinó del país i se suposa que és un objectiu comú ¿O no?. Han de pensar en els demés, han de pensar pels demés i els demés som tot el país. No tot s’hi val.

Feliu ha dit...

Feia temps que no llegia res tan fi com l'anàlisi de la Senda: "Els mateixos que tancaven empreses els setanta amb vagues salvatges, manifestacions...ara les tanquen des del Govern i sense cap esforç". Una bona frase perquè un diputat la digui al Parlament, si senyor ... vull dir senyora.

Andreu ha dit...

Quina veritat en les paraules d’en Jordi Turull en la seva intervenció al Parlament. Però es que no veuen que en aquest retall als funcionaris, mossos, bomber, metges i infermeres entre altres, son els que donen un servei les vint i quatre hores al dia faci fred, calor, pluja o neu, i estan sempre a peu de canó. Que més volen, desprès de oposicions, exàmens i anys de treball per demostrar els serveis prestats i poder guanyar-se un lloc de treball digne i merescut, ara toca la retallada, i desprès que, que més podem espera d’aquest govern tripartit que funciona a demanda del que diuen des de Madrid, l’Unió Europea o el gran amic personal des de els EEUU. Quina vergonya no haver previst amb temps aquesta situació i posar mesures, que es que no som solidaris amb la resta de CCAA, que jo recordi fa molts anys que ho som. Ha on esta la previsió, planificació i lideratge polític reforçant la credibilitat perduda avui dia pel governants actuals començant pels de casa.
Crec que hi tenim un govern, aquí i fora d’aquí que diuen que son d’esquerres o defensen politiques d’esquerres i apliquem mesures de la dreta molt de la dreta.
No vull dir que no volem col•laborar com calgui en treure el nostre país d’aquesta situació, però hi ha altres mesures que ens poden aportar estalvi i equilibri entre tots els ciutadans. Crear llocs de treball es una solució per sortir d’aquesta crisis i fomentar l’economia, d’això quasi ningú hi parla.....

L'AVENÇ DE LA DEMOCRÀCIA, feu un clik al Play, val la pena