500 anys q els catalans som imbècils Hem de deixar de ser catalans?No, hem de deixar de ser imbècils

dimarts, 13 de juliol del 2010

THOMAS JEFFERSON AL PASSEIG DE GRÀCIA








Com potser sabeu a mi no m'agrada mai fer entrades en calent, sempre espero uns dies, però aquests dies he vist que tot el que s'havia de dir sobre la mani de dissabte ja ho havia dit algu fa 234 anys: Thomas Jeffersson, en un text retocat per Benjamin Franklin i John Adams (tres de les ments més privilegiades de la història humana). És la declaració d'Independència dels Estats Units, i si feu el petit esforç de tolerar el llenguatge barroc del XVIII hi trobareu tot el que ens cal saber, òbviament els destacats són actuals:





" Quan en el curs dels esdeveniments humans es fa necessari que un poble dissolgui els lligams polítics que l'han lligat a un altre i prendre el lloc separat i igual entre les potències de la terra que les lleis de la naturalesa i del Déu de la Natura els hi donen, el just respecte al judici de la humanitat exigeix que declari les causes que l'impulsen a la separació.




Sostenim
que aquestes veritats són evidents per si mateixes, que tots els homes són creats iguals, que són dotats pel seu Creador amb certs drets inalienables, que entre aquests estan la vida, la llibertat i la recerca de la felicitat. - Que per assegurar aquests drets, s'institueixen Governs entre els homes, que deriven els seus poders legítims del consentiment dels governats, - Que sempre que una forma de govern esdevé destructiva per a aquests fins, el poble té dret a alterar-lo o abolir-lo i a instituir un nou govern que es fonamenti en aquests principis i organitzi els seus poders en tal forma i ofereixi les majors probabilitats d'assolir la seguretat i felicitat del poble.


La prudència, és clar, aconsellarà als governs establerts des de fa temps que no es canviï per motius lleus i transitoris; I en efecte, l'experiència demostra que la humanitat està més disposada a patir, mentre els mals siguin tolerables, que a fer-se justícia abolint les formes a què estan acostumats.


Però quan una llarga sèrie d'abusos i usurpacions, dirigida invariablement al mateix objectiu, evidencia un designi de sotmetre al poble a un despotisme absolut, és el seu dret, és el seu deure, enderrocar aquest govern i establir nous resguards per a la seva futura seguretat . - Tal ha estat el pacient patiment d'aquestes colònies, i tal és ara la necessitat que les obliga a reformar el seu anterior sistema de govern. La història de l'actual Rei de la Gran Bretanya és una història de repetits greuges i usurpacions, encaminats tots directament cap a l'establiment d'una tirania absoluta sobre aquests estats. Per provar això, sotmetem els fets a un món imparcial.



S'ha negat a aprovar les lleis absolutament favorables i necessàries per al bé públic.





Ha prohibit als seus governadors sancionar lleis d'importància immediata i urgent, a menys que la seva execució es suspengui fins la seva sanció, i un cop suspeses, s'ha negat per complet a prestar atenció.

S'ha negat a aprovar altres lleis per a l'allotjament dels grans districtes de la gent, a menys que aquests pobles renunciïn al dret de ser representats en la Legislatura, un dret inestimable per a ells i formidable de recuperar només per als tirans.

Ha convocat els cossos legislatius en llocs de desús, incòmodes i distants de la seu dels seus registres públics, amb l'única finalitat de molestar el compliment de les seves mesures.

Ha dissolt les Cambres de Representants en diverses ocasions, per oposar-se amb fermesa viril a les seves intromissions en els drets del poble.

S'ha negat durant molt de temps, després d'aquestes dissolucions, a fer noves eleccions al poder legislatiu, com l'anihilament real d'aquest és impossible, la sobirania ha retornat al poble, sense limitació per al seu exercici, però l'Estat queda mentrestant, exposat a tots els perills d'una invasió exterior i a convulsions internes.

Ha tractat d'impedir que es poblin aquests Estats, per això ha obstaculitzat les lleis de Naturalització d'Estrangers; refusant aprovar altres per fomentar la seva immigració, i elevar les condicions per a les noves adquisicions de terres.


Ha entorpit l'administració de la justícia al negar-se a aprovar les lleis per a l'establiment dels poders judicials.




Ha fet que els jutges depenguin de la seva voluntat, deixant-nos només per la tinença de les seves oficines, i l'import i el pagament dels seus salaris.



Ha fundat una gran diversitat d'oficines noves, enviant a un eixam de funcionaris per assetjar al nostre poble i minvar la seva subsistència.


Ha mantingut entre nosaltres, en temps de pau, exèrcits permanents, sense el consentiment de les nostres legislatures.


Ha influït perquè l'autoritat militar sigui independent i superior al poder civil.

S'ha associat amb altres per sotmetre'ns a una jurisdicció estranya a la nostra constitució i no reconeguda per les nostres lleis; donant el seu dictamen d'acord amb els seus actes de pretesa legislació:

Per aquarterar grans cossos de tropes armades entre nosaltres:

Per protegir-los, per mitjà d'un judici fictici del càstig pels assassinats que poguessin cometre entre els habitants d'aquests estats:

Per suspendre el nostre comerç amb totes les parts del món:


Per imposar impostos sense el nostre consentiment:



Per privar-nos, en molts casos, del benefici d'un judici per jurat:

Per transportar-nos més enllà dels mars per a ser jutjats per suposats greuges:

Per abolir el lliure sistema de lleis d'anglès en una província veïna, establint-hi un govern arbitrari i estenent els seus límits, per tal de donar un exemple i un instrument adequat per introduir el mateix govern absolut en aquestes Colònies


Per suprimir les nostres Cartes constitutives, abolir les nostres lleis més valuoses i alterar en la seva essència les formes dels nostres governs.



Per suspendre les nostres pròpies legislatures i declarar-se investit amb el poder de legislar per nosaltres en tots els casos que sigui.




Ha abdicat del seu Govern aquí, al declarar-nos fora de la seva protecció i.


en emprendre una guerra contra nosaltres.

Ha saquejat nostres mars, assolat les nostres costes, incendiat les nostres ciutats i destruït la vida del nostre poble.

Al present, està transportant grans exèrcits de mercenaris estrangers per completar l'obra de mort, desolació i tirania, ja iniciada en circumstàncies de crueltat i perfídia que amb prou feines troben paral.lel a les èpoques més bàrbares, i del tot indignes del cap d'una nació civilitzada.

Ha obligat als nostres conciutadans fets presoners en alta mar a portar armes contra la seva pàtria, per convertir-se en els botxins dels seus amics i germans, o morir sota les seves mans.


Ha provocat insurreccions intestines entre nosaltres.




i s'ha esforçat per llançar sobre els habitants de les nostres fronteres als despietats indis salvatges, la coneguda regla de la guerra dels quals és, la destrucció de la gent de totes les edats, sexes i condicions.


En cada etapa d'aquestes opressions, hem demanat una reparació en els termes més humils: a les nostres repetides peticions s'ha contestat només amb repetits greuges. Un Príncep, el caràcter així marcat per tots els seus actes que poden definir un tirà, no és apte per ser el governant d'un poble lliure.


Tampoc hem deixat de dirigir-nos als nostres germans britànics. Els hem avisat de tant en tant dels intents de la seva legislatura per estendre una autoritat injustificable sobre nosaltres. Els hem recordat les circumstàncies de la nostra emigració i radicació aquí. Hem apel·lat a la seva natural justícia i magnanimitat, i els hem conjurat, pels vincles del nostre parentiu, a repudiar aquestes usurpacions, que interromprien inevitablement les nostres relacions i correspondència. Ells també han estat sords a la veu de la justícia i de la consanguinitat.



Hem
, doncs, convenir en la necessitat que proclama la nostra separació i considerar-los, com considerem les altres col.lectivitats humanes: enemics en la Guerra, Amics en la Pau.

Per
tant, els Representants dels Estats Units d'Amèrica, en Congrés general, apel.lant al jutge Suprem del món per la rectitud de les nostres intencions, en el Nom, i per l'autoritat del bon poble d'aquestes colònies , solemnement fem públic i declarem:


Que aquestes Colònies Unides són, i de dret han de ser estats lliures i independents, que són alliberades de tota lleialtat a la Corona britànica, i que tota vinculació política entre elles i l'Estat de
la Gran Bretanya, és i ha de ser totalment dissolta, i que com els Estats lliures i independents, tenen ple poder per fer la guerra, concertar la pau, concertar aliances, establir comerç i fer tots els altres actes que els estats independents poden per dret efectuar.

I en suport d'aquesta Declaració, amb absoluta confiança en la protecció de la Divina Providència, entestem la nostra vida, les nostres fortunes i el nostre sagrat honor."

Algú hi veu res a afegir?

5 comentaris:

Sergi Garcia ha dit...

Feliu, com la resposta quedaba massa llarga per una lectura correcte, t'he posat la meva resposta al meu blog ( www.fisoft.info ) i així de pas, feia jo també un post :PP

Unknown ha dit...

excel.lent exercici intel.lectual. De fet, no serà la proclama de la diferència l'element que unirà les consciències, sinó la percepció compartida d'un maltractament, discriminació i menyspreu, que els espanyols tenen vers tots els Catalans. Anem en la bona direcció, però encara ens falta una mica, pel que fa al discurs i el lideratge èpic d'un somni que ja fa massa anys que espera.

Crec que anem en la bona direcció.

pep

Artur ha dit...

Fantàstic! No hi ha res de nou: la història es repeteix

Kike Palau ha dit...

Amic Feliu,

em sembla que si el 10J et va fer venir al cap un text de tres pensadors del republicanisme, en conseqüència, la secció local d'ERC de Mollet estarà encantada d'obrir-te les portes.

Salut i república!

Feliu Guillaumes ha dit...

Amic Quique, si ets sents admirador d'aquests tres teòrics del liberalisme l'Agrupació local de CDC i el col·lectiu de llibergents et rebrem amb els braços oberts ... a casa nostra no hi ha cap problema per ser republicà, jo ho sóc.

Salutacions liberals!

L'AVENÇ DE LA DEMOCRÀCIA, feu un clik al Play, val la pena