500 anys q els catalans som imbècils Hem de deixar de ser catalans?No, hem de deixar de ser imbècils

dimarts, 22 de setembre del 2009

PICADES D'ULLET DEL PASSAT AL PRESENT

Per a més informació: http://www.feliuguillaumes.cat/


Aquesta deu ser la primera entrada d'un acte lúdic que faig en aquest Bloc, i ho faig perquè veritablement paga la pena. Us parlo de la visita a la "Barcelona Jueva" que organitza gent de la pròpia comunitat jueva de Barcelona i no, com diuen ells mateixos: "guies professionals que, per molt bona preparació i informació que tinguin (i la tenen), presenten la cultura jueva com una cosa del passat, els jueus no som com els romans, nosaltres encara som aquí".


Certament la diferència és nota, així com la visita al call de Girona és una delícia en si mateixa pel que veus, la visita al de Barcelona requereix un autèntic "tour de force" per part de la conductora, ja que certament no hi ha molt a veure a l'actual Call ... la qual cosa segurament el fa més interessant: que no dir de la fascinació de que et facin fixar en una pedra al costat de la qual has passat centenars de vegades? o descobrir de cop, que una casa que de vell coneixies, resulta que va ser la seu de la Inquisició ... i encara manté amb orgull el seu escut!?!.... i quan més "encandilat" estàs amb el passat, el present et salta a l'esquena com una rata pinyada, quan veus una arcaica inscripció hebrea sobre la qual algú ha pintat una esvàstica (ràpidament mal esborrada pels serveis municipals de neteja).


Perquè serà que a molts catalans ens xiulen les orelles?....






14 comentaris:

Anònim ha dit...

Torni al racionalisme i al bon sentit comú, senyor Feliu.Mai és massa tard.Li desitjo pau i fraternitat.Salam Shalom Pau

Carta a Martin Buber
Autor: Gandhi
En motivo de la conmemoración de la muerte de Mohandas Gandhi el pasado 30 de enero, pude leer un documento sobre una carta que escribió en 1938 para Martin Buber, escritor judío-austríaco/israelí conocido por su filosofía de diálogo y por sus obras de carácter religioso.

Lo más destacado de esa carta no son los argumentos de no violencia, clásicos de su filosofía e importantísimos sin duda, sino como Gandhi aborda y pone en duda la legitimidad y justicia del estado de Israel. Sus reflexiones, para nada anti sionistas, ofrecen una visión no visceral del conflicto basada en el conocimiento y la comprensión del sufrimiento del pueblo judío a lo largo de los siglos y también de los derechos de los Palestinos en cuanto a su territorio.

Es un buen enfoque de este conflicto encarnizado y cruel por su claridad, sinceridad, no agresividad y no identificación. La carta habla por sí sola:


Todas mis simpatías están con los judíos. Los he conocido íntimamente en Sudáfrica. Algunos de ellos se hicieron compañeros de toda la vida. A través de estos amigos vine a aprender mucho acerca de su persecución a lo largo de la Historia. Ellos han sido los intocables de la Cristiandad. Hay un cerrado paralelismo entre la forma en que han sido tratados por los Cristianos y el tratamiento a los intocables por los Hindúes. En ambos casos, se ha invocado la sanción religiosa para justificar el tratamiento inhumano al cual se los ha sometido. Entonces, aparte de las amistades, mi simpatía hacia los judíos está fundamentada en la razón universal más común.

Pero mi simpatía no me ciega a los requisitos de la justicia. El reclamo de un hogar nacional para los judíos no me convoca para nada. La justificación para ello se busca en la Biblia y en la tenacidad con la cual los judíos han persistido después de su retorno a Palestina. Pero, ¿por qué no pueden, como otros pueblos de la tierra, convertir en hogar al país donde han nacido y donde ganan su sustento?

Palestina pertenece a los árabes en el mismo sentido que Inglaterra pertenece a los ingleses o Francia a los franceses. Es incorrecto e inhumano imponer los judíos a los árabes. Lo que está sucediendo actualmente en Palestina no se puede justificar por ningún código moral de conducta. Los Mandatos no tienen ninguna otra sanción que la de la guerra pasada. Sería seguramente un crimen contra la humanidad reducir a los orgullosos árabes para poder restaurar Palestina a los judíos en parte o enteramente como su hogar nacional.

El camino más noble sería perseverar en un tratamiento justo para los judíos dondequiera que nazcan y se críen. Los judíos nacidos en Francia son franceses en exactamente el mismo sentido en que los cristianos nacidos en Francia son franceses. ¿Si los judíos no tienen ningún hogar además de Palestina, estarán de acuerdo con la idea de ser forzados a abandonar los otros lugares del mundo donde están asentados? ¿O quieren un hogar doble en donde pueden permanecer según su voluntad? Este reclamo por el hogar nacional proporciona una justificación bien coloreada para la expulsión alemana de los judíos.

No estoy defendiendo los excesos árabes. Yo quisiera que hubiesen elegido el camino de la no-violencia para resistir lo que miran correctamente como usurpación injustificable sobre su país. Pero según los cánones aceptados de lo correcto y lo incorrecto, no se puede decir nada contra la resistencia árabe frente a las abrumadoras perspectivas que afrontan.

Anònim ha dit...

Dejemos a los judíos que proclaman ser la raza elegida que prueben su título eligiendo el camino de la no-violencia para justificar su posición en la tierra. Cada país es su hogar, incluyendo Palestina, no por medio de la agresión sino por medio del servicio amoroso. Un amigo judío me ha enviado un libro llamado La contribución judía a la civilización por Cecil Roth. El libro proporciona un registro de lo que han hecho los judíos para enriquecer la literatura, el arte, la música, el teatro, la ciencia, la medicina, la agricultura, del mundo. A partir de su voluntad, el judío puede rechazar ser tratado como el descastado de Occidente, puede rechazar ser detestado o patronizado. Puede conducir la atención y el respeto del mundo siendo ser humano, la creación elegida de Dios, en vez de ser el ser humano que va siendo hundido rápidamente por Dios en la monstruosidad y el abandono. Puede agregar a sus muchas contribuciones la sobresaliente contribución de la acción no-violenta .

SEGAON, 20 de noviembre de 1938

http://www.elblogalternativo.com/2009/02/04/gandhi-y-su-vision-del-estado-de-israel/

Feliu ha dit...

Ha, ha, ha!, està bé això del racionalisme, una manera molt elegant de dir que tota la raó éstà d'un costat i gens de l'altre ... em temo que malauradament el món no és així, la veritat és quelcom molt ben repartit. En quan l'argument de fons de Ghandi és impecable: la integració en peu d'igualtat, de fet era el amteix que Hertzl (fundador del sionisme) defensava en la seva joventut, la llastima és ... que en la pràctica no funciona, com va comprovat el propi Hertzl arran de l'afer Dreyfuss a la civilitzadisima França, i és que un militar jueu sempre serà un militar jueu, i un banquer jueu molt més ... però en canvi ningú diu mai que Mario Conde era un "banquer catòlic", que ho fa?, com diu un intel·lectual israelià gens sospitòs "d'imperialisme": "els meus avis trobavan pintades a les seves parets que deien: jueus a Palestina!, ara a tota Europa se'n llegeixen que diuen: jueus fora de Palestina!, que se suposa que hem de fer?". Tan de bo es pogues aplicar la recepta de Ghandi, dos mil anys d'Història diuen el contrari, quina llastima.

Anònim ha dit...

Revisi els seus llibres d`història en allò que concerneix Israel, senyor Feliu, potser es trobarà amb una sèrie d`historiadors que, documentant-se en els propis arxius oficials de la guerra del 48, fan sortir des de fa 20 anys a la llum la neteja étnica realitzada per l`exèrcit més "moral"! del món...No li dic jo, li diuen polítics com Shlomo Ben Ami, protagonista de la política d`Israel durant els anys 90, i els propis protagonistes de la guerra del 48.Repassi la història, senyor Feliu, potser no és la que li van explicar, ni els mites que vostè s`ha construit respecte la superioritat de la cultura jueva.Vostè confon judaisme amb sionisme, ignorant que el moviment sionista, encapçalat per Herzl, era marginal i minoritari dins les comunitats jueves, que afirmen des de llavors amb la Torà a la mà que els sionistes són uns transgressors de la voluntat de Déu imposant-se per la força a Palestina.Va ser nomès quan es van donar les condicions favorables, que aquesta elit, després de deshonestes negociacions amb els britànics (ja que les autoritats van prometre coses diferents als palestins i als representants del sionisme), es va aconseguir implantar a Palestina no sense moltes opinions de reserva per part de Nacions Unides.Des de llavors, una maquinària de guerra i colonialista que cada cinc anys declara la guerra als seus veins, iamb un total menyspreu de la legalitat internacional, ens ven als europeus la seva europeitat que els permet jugar a lligues europees i permetre acords preferencials amb la Unió Europea.La mateixa que va decidir que el poble jueu havia de trobar una llar nacional ben lluny d`Europa.Es pot ser més hipòcrita, senyor Feliu? Apassionat de la cultura jueva a Catalunya, defensa el sionisme que és una empresa colonialista que permet l`instalació a l`Orient Mitjà del poble jueu.

Feliu Guillaumes ha dit...

Aquesta és l'autèntica cara d'una part (no tota) de la nova progressia, el demès cortines de fum ... també les contestaré. http://www.youtube.com/watch?v=jz7SioVLsgA

Anònim ha dit...

Veig que en comptes de confrontar amb arguments les dades que li ofereixo, prefereix intoxicar l`intercanvi d`idees amb un pobre enllaç que porta a un comentari sortit d`un pais petit i assetjat per la por com Honduras.Vostè no veu que és perfectament comprensible que la gent digui i faci bestieses quan es viu sota un salvatge cop d`estat militar? No, prefereix assimilar, identificar els atacs contra el sionisme amb l`antisemitisme, com bé adoctrina el manual del defensor del sionisme.Ho sento, això no és admissible.A més és una tàctica poc enriquidora, desqualificar constantment amb un mateix argument l`altra part, però si a vostè li serveix per tancar el debat, aixi sia.

Feliu Guillaumes ha dit...

No estimat Anònim, desenganyat, en l'anterior missatge ja deia "també les contestaré", i això és el que faré aviat, quan hagi fet el proper post. Però consti que té mostrat d'una manera clara l'existencia de l'antisemitisme a la nostra època i entre sectors progres, no valen excuses de mal pagador, ten passo un altre exemple de la mani de BCN (la de la performance), feta per gent del País (que no crec estiguin aterroritzats), això també és la trista realitat, mirat sobretot les fotos si et plau: http://www.cat-israel.org/2009/01/complices-del-terror.html

Anònim ha dit...

Està clar que no arribarem a posar les bases d`un veritable diàleg.He de recordar-li per enèsima vegada les diferències entre denúncia del sionisme en tant que corrent polític i antisemitisme?

Anònim ha dit...

Vaig veure aquelles fotografies, però em sembla molt discutible el comentari que les acompanya:

1.Tres preses diferents d`un mateix personatge enmascarat, acompanyades pel text: Gent vestida com els terroristes suïcides corejats per la gent
Això és una falsedat clara i llanament.Per què? ES UNA MATEIXA PERSONA, NO GENT VESTIDA COM TERRORISTES...
2.Un avi amb una pancarta que diu "judios yankis asesinos basta ya"
Que li retreuen a aquest home? expressar el que pensa EL MILLOR QUE POT?

3.Dit això, jo mateix hi vaig ser a la manifestació, i vaig denonciar a un jove per la seva pancarta que identificava l`estat d`israel amb l`estat nazi.Si, amb la millor voluntat li vaig fer veure que no es podia identificar ambdues agressions, per injustes que fossin.Les causes i la història són diferents.Sap que li vaig dir? Que aquest tipus de pancartes no ajuden a la pau ni a la causa palestina.Ell em va dir textualment " no m`agrada la censura, he de callar-me mentre assasinen els palestins? Jo sóc també soc d`origen àrab ".
4.Però les raons de la gent a exhibir unes pancartes més o menys educades en una situació extrema d`emergència humanitària a Gaza no són comprensibles per a vostè i els supporters de l`estat sionista.Vostè compren millor el missatge de les bombes per als palestins.Aquest missatge sense matissos entre jueus e israelians sí és respectuós i net, sense faltes d`ortografia.
5.S`ha comprovat a alguns mitjans de televisió i premsa com diferents comunitats jueves organitzen un atac autoprovocat en sinagogues amb la seguent acusació d`antisemitisme a la societat,ampliament difosa sense comprovació dels fets.Un cop estudiats i comprovats que els delictes eren una invenció, s`ha comentat la denúncia de manera quasi inexistent als mitjans que abans havien fet el treball de propaganda sionista.
Menciono això per la senzilla raó que tots i cadascun dels atacs a sinagogues i comunitats jueves, encara que es tracti de pintades, són àmpliament explicades als mitjans.Hi ha aqui una estratègia clara que amb les teves paraules, podriem anomenar "cortina de fum" del que passa a Israel, l`autoproclamat estat jueu.
6.Si li escandalitza el fet que es va fer una foto d`UNA persona amb una suposada arma de foc, a mi no tant.És perfectament possible que es tractés d`un provocador que volgués desligitimar l`actitud irreprotxable de la majoria dels 150.000 manifestants.M`escandalitzen més aviat les armes que es van fer servir a Gaza durant la massacre del poble palestí.

Feliu Guillaumes ha dit...

Estimat anònim: no sóc jo qui confon les causes de l'antisemitisme i l'antisionisme sino tu, quan davant de dues mostres flagrants del primer (el cas d'Hondures i la pancarta de Barcelona, es digui el que es digui són tallants: antisemitisme i filozazisme pur ... i des de l'esquerra).

Efectivament, ja ho vaig dir fa temps, jo sóc basicament filosemita i això, com a català em porta a admirar sobretot la seva recuperació d'una llengua que era morta i d'un estat perdut feia 2000 anys, és això sorprenent?

En quan a netejes ètniques, desprès de la guerra d'Indepèndencia no varen quedar a l'altre bandol comunitats del bando que va guanyar a la zona: els jueus també varen haver de marxar del barri jueu de jerusalem, de la Universitat Hebrea, d'Hebron etc. Aquest va ser un mal que varen aplicar els dos bandols.... però també, i això s'oblida sempre, en les seves pròpies nacions, així milions de jueus varen haver de sortir per cames, d'Iran, Irak, Síria, Tunisia, Marroc, Argelia .... aquests refugiats també hi són i igual de nombrosos (com a mínim) que els altres, però d'aquests ninú se'n recorda, perquè són jueus?.

En quan a la teva visió de la independència d'Israel, és clarament conspirativa. Negociacions amb els britànics? si estaven a matar!, saps que era el llibre blanc?, amb els americans? Rosevelt era clarament contrari a la cració d'Israel, va ser la seva mort qui va canviar els vots d'USA .. de fet israel es va crear sobretot gràcies al vot massiu dels paisos de l'Est que esperaven que es convertissin en un país comunista en mitg de les llavores monarquies de la zona, aquesta és la història i et ben asseguro que la tinc ven llegida

Anònim ha dit...

En quant a que es portaven a matar, sí ho sabia.Entre d`altres organitzacions terroristes israelianes hi havia l`Irgun.
Li prego no faci un exercici de memòria selectiva...si menciona el llibre blanc, partidari de la creació d`un sol estat per a jueus i palestins, què hi ha de l`anterior Declaració Balfour?

Aqui un tastet, i té en el seguent enllaç l`oportunitat de llegir els dos documents amb atenció
http://es.wikipedia.org/wiki/Declaración_Balfour
http://es.wikipedia.org/wiki/Libro_Blanco_de_1939

Foreign Office,
2 de noviembre de 1917.

Estimado Lord Rothschild,:
Tengo el placer de dirigirle, en nombre del Gobierno de Su Majestad, la siguiente declaración de simpatía hacia las aspiraciones de los judíos sionistas, que ha sido sometida al Gabinete y aprobada por él.
«El Gobierno de Su Majestad contempla favorablemente el establecimiento en Palestina de un hogar nacional para el pueblo judío y hará uso de sus mejores esfuerzos para facilitar la realización de este objetivo, quedando bien entendido que no se hará nada que pueda perjudicar los derechos civiles y religiosos de las comunidades no judías existentes en Palestina ni los derechos y el estatuto político de que gocen los judíos en cualquier otro país.»
Le quedaré agradecido si pudiera poner esta declaración en conocimiento de la Federación Sionista.

Sinceramente suyo,
Arthur James Balfour.

Feliu Guillaumes ha dit...

Gràcies Anònim, tenia perfectament llegits els documents ... però pensava que parlàvem sobre el moment de la independència i en aquell moment el Llibre Blanc havia matxacat la Declaració Balfour. Per cert coincideixo amb la teva valoració sobre l'Irgum ... per no parlar del Grup Stern (Lihe), t'animo a posar a Hamas en el mateix sac.

Si em permets una petita trempa (aquestes setmanes estava atabalat per l'Aplec i no estava fi al contestar), m'agradaria comentar una mica algun post anterior, nomes dues consideracions: Ghandi s'havia d'oposar rabiosament a un estat jueu perquè s'oposava a un estat musulmà en el si de la Índia (el Pakistan). Per cert, perquè ningú parla "d'Estat artificial" referit al Pakistat si ho va ser pel mateix motiu i per les mateixes dates que Israel? perquè no és un Estat Jueu ...? i perquè ningu parla dels seus refugiats (que varen ser milions i pels mateixos anys)? perquè no els varen expulsar jueus ...? .

Segona, Ghandi parla que "els àrabs tenen el mateix dret al seu estat que els francesos al seu", com català no veus d'ironia cruel que t'hauria de generar aquest exemple? (no va per en Gandhi, que no en deuria saber res de l'"exemplar història" de l'Estat Francès.

Anònim, per mi encantat de seguir la polèmica, però la veritat és que la història de l?Orient Mitjà no és el centre de la meva vida, ho és la història del meu País ... i els altres, com has vist, nomes per concomitància.

Anònim ha dit...

Caram nois, quin nivell!!. Al meu entendre el tema és molt complicat i els posicionaments dels qui estan a favor d'un o altre són molt distants, sobre tot per la mateixa gent d'allà. Els d'aquí ens volem arrenglarà segons siguem d'una tendència de pensament o ideològica, dit clarament els progressistes esquerranosos com l'anònim defensaran el sector Palestí i el no esquerranosos, els que ens estimem Catalunya i volem la seva independència ens sentim molt més propers al poble Israelià, al poble jueu.

F@ust, per mi discutir amb aquests tipus de personatje és perdré el temps, la distància és tant gran que mai ens acostarem.
(per cert mentre llegia els seus comentaris, em venia l'imatge del José Zaragoza).

Feliu Guillaumes ha dit...

Gràcies Anònim, la veritat és que certament les fronteres passen bastant per on tu dius ... excepte en el cas d'ERC on les JERC són rabiosament antisionistes (no dic antisemites per no molestar a l'altre Anònim) i gent com en Puigcercós o el Ridau igual ... suposo que els mola més l'estètica d'esquerres, que hi farem!

L'AVENÇ DE LA DEMOCRÀCIA, feu un clik al Play, val la pena