500 anys q els catalans som imbècils Hem de deixar de ser catalans?No, hem de deixar de ser imbècils

dijous, 3 de juny del 2010

ISRAEL HA DE RESPONDRE

Avui, per primera vegada en aquest bloc, fora dels comentaris, parlem d'Israel, i ho fem per condemnar el que ha passat fa tres dies: Israel ha assaltat una flota civil i hi han hagut nou morts.

Com sabeu aquest no és un bloc de primeres notícies, però si que ho vol ser d'informació molt contrastada, per tant qui esperi un simple post de condemna genèrica a Israel, que deixi de llegir aquí ... em temo que el farem pensar.

En primer lloc la dada que ha utilitzat tothom per condemnar Israel: "l'Atac es va produir en aigües internacionals" és molt discutible, com ho demostra un article de LV d'avui , o directament irrellevant, com diu el Conveni de Sant Remo (anomenat "La convenció de Ginebra del Mar").

Allà en cap cas es parla d’aigües jurisdiccionals per poder intervenir (de fet les flotes internacionals aborden constantment a Somàlia quan sospiten que es tracte d’un vaixell pirata). Us ho poso en castellà que és com ho he trobat, també teniu el link per si voleu consultar l’original:

Establece el Manual de San Remo sobre el Derecho Internacional aplicable a los Conflictos Armados en el Mar, aprobado en junio de 1994:

“98. Podrán ser capturadas las naves mercantes de las que se tengan motivos razonables para creer que violan el bloqueo. Las naves mercantes que, tras previa intimación, ofrezcan manifiestamente resistencia a su captura podrán ser atacadas Manual de San Remo sobre el Derecho Internacional aplicable a los Conflictos Armados en el Mar, “.

Aquest no és un tema menor, tothom aquí ha cridat "és intolerable perquè s'ha fet en aigües internacionals", sonava raonable, i tothom ha seguit sense ni tant sols donar una ullada de cinc minuts al Google, això inclou els destacats juristes del Parlament de Catalunya, ens ho hem de fer mirar ....

També es obvi, imatges en ma, que els soldats varen ser agredits amb extraordinària violència quan varen abordar el vaixell turc, us en deixem un parell de proves:

Imatges on es veu que tota la coberta del Marmara estava preparada per “rebre” els israelians, també s’aprecia com cada vegada que baixa un soldat quatre persones l’envolten i el peguen estant tombat a terra, també com intenten fer caure l’helicòpter lligant el cable a l’antena del vaixell o com intenten llençar un soldat al mar:



Crec que es la mateixa escena vista des de dins del vaixell, s’aprecien les pallisses i al final, com un soldat israelià aguanta les bastonades tot i portar una metralleta a la ma.



A aquestes alçades algú es deu estar preguntant si això és un al·legat pro-israelia, doncs no, no ho és.


Aigües internacionals o no crec que ha estat una cafrada. L'operació estava feta amb els peus, els Israelians es fan un fart d'avisar que darrera d'alguns (no tots) grups pacifistes hi ha islamistes radicals ... i aborden un vaixell d'aquests baixant d'un en un d'una corda lligada a un helicòpter.

Que no sabien on anaven? no hi va haver informació sobre la composició de la tripulació del Marmara?. Sí havien d'abordar, un abordatge naval amb material antiavalots hagués estat el doble d'eficaç i no hagués causat cap víctima per cap dels dos costats, molt malament, ha estat un error, però un error que ha causat morts aquest tema ha de ser investigat, i si ha estat així el ministre de defensa Barak ha de presentar la seva dimissió, sens prejudici d'altres responsabilitats.

No ens val aquesta vegada l'acusació d'antisemitisme, ja sabem que aquest dies també han mort setanta persones a Thailandia i ningú ha dit res, també sabem que qui més ha cridat a l'ONU és el representant de Sudan, el govern responsable dels centenars de milers de morts de Darfur. Però Israel, assetjat o no, és una democràcia i per les democràcies l'exigència és multiplica, Gran Bretanya amb els falsos membres de l'IRA morts a Gibraltar o França amb la bomba el "Rainbow Warrior" no varen ser tractats amb més indulgència.

Tot això no ajuda a la solució dels dos Estats, lliures en Pau i Seguretat, que la bona gent dels dos costats defensem.


Nota Bona d'urgència- una amiga m'ha fet arribar aquest comentari fet per un diplomàtic i ex assessor de la ONU que va en la nau irlandesa que encara es dirigeix a Gaza, ho copio del castellà original:

"Claro que tenemos miedo", "pero también creemos que las autoridades israelíes tomarán el barco sin usar la violencia. Nos respetarán y nosotros les respetaremos. No asustaremos a los soldados israelíes que son jóvenes adolescentes. Somos pacíficos y estamos más determinados que nunca en seguir nuestro viaje"."Estábamos asustados, sorprendidos y muy entristecidos por las personas que han muerto", "Se cometieron errores muy graves. Los soldados israelíes estaban asustados, apretaron el gatillo y mataron a gente. Hubo errores por ambas partes". "El País"

Sembla que, inclús a la "flotilla" encara queda sentit comú, hom diria que més que als mitjans d'aquí.



Shalom i Shalam volen dir Pau

7 comentaris:

Rubèn Novoa i Arranz ha dit...

El teu article és deshonest molt deshonest. I contribueix a l'odi a Israel. Dir tot l'alegat tipic de israel ho va fer bé, es van acarnissar amb els soldats, bla bla bla, pero Barak ha de dimitir i acabar condemnat és DESHONEST. Molt deshonest. Pero entenc que cal tancar files. I sotmetre el sionistes de CDC als dictats de la Sharia. I tu has combregat amb rodes de molí. I jo els he enviat a la puta merda. NO TENIU RAO i el més greu és que tu ho saps. Però el plat a taula és el plat a taula. Feliu t'aprecio i et seguiré apreciant i sóc sincer. Crec que no és incompatible. I crec que podrem seguir parlant i comentant. Però tu ja no estàs a la llista dels amics d'Israel. Ni dels enemics. Ja no estàs a cap llista. Bueno, sí, a la Convergència. Una forta abraçada. I molt sentida, de tot cor.

Feliu Guillaumes ha dit...

Ruben em sap greu el que dius, tu saps que jo des del primer moment he pensat així sobre aquest tema, molt abans de la votació parlamentària, vaig deixar un comentari que acabava demanant la dimissió del Barak a Cat-Israel el mateix dia de l'assalt, ho pots comprovar, encara hi és abans d'un de teu (per cert el col·lectiu Hasbarats em va donar la raó i a la seva web no diuen res gaire diferent) en el meu correu privat també has vist que la meva opinió era crítica (llegeix al final del meu mail) o sigui que de plat a taula res ... i de Sharia menys, sharia és seguir una doctrina a cegues i això no ho ser fer ... m'ho varen ensenyar els jueus. Creu almenys en la meva honestedat. Et retorno sincerament també la forta abraçada de tot cor. Aquests dies tots anem massa calents per aquest tema.

Unknown ha dit...

Entenc perfectament l'article del Feliu, per descomptat jo estic a favor del bloqueig de Gaza i per descomptat de l'assalt als vaixells,un fet aquest que se s'havia d'antuvi que seria molt mediàtic. Els reis que se suposa que haurien d´ésser de la publicitat, l'han errat; els reis que se suposa de la informació(Mossad)havien d´haver avisat que els vaixells de pacífics res i proposar una acció en concordança que no fes perillar la vida dels soldats israelians ni dels pseudopacifistes.

Unknown ha dit...

Hola Feliu, per desgracia no només als països de regim dictatorial els mitjans de comunicació estan manipulats, al meu parer, es que ni es diu tota la veritat, ni es menteix totalment. Es molt difícil fer una valoració objectiva d'un succés del qual no en tenim totes les dades ni les que tenim son les úniques. Amb això vull dir que potser uns no son tan bons.. i els altres, tan dolents. (potser).
Una abraçada. Ramon

Feliu Guillaumes ha dit...

Tens raó Ramon, i en pocs temes els mitjans estan tan distorsionats com en el conflicte Israel-Palestina.

Jordi Talarn ha dit...

El tema d’Israel i l’inacabable conflicte Israel-Palestina, d’una manera o altra, a tothom ens altera. El problema, és que en funció de la opinió que donis al respecte fàcilment et declaren antisemita o sionista i això no pot ser, ha de quedar clar d’una vegada per totes que es poden donar opinions al respecte de manera TOTALMENT OBJECTIVA sense necessitat que et declarin o et considerin de cap manera en particular.

Ni estic a favor de Palestina ni a favor de Israel, però ja està bé d’agafar sempre aquest tema amb pinces i aplicar valoracions que en altres conflictes en situacions similars mereixen un altre tipus d’anàlisis i conclusions totalment diferents. JA ÉS HORA QUE SIGUEM OBJECTIUS.

El tema de Palestina i Israel és clar. Hi ha un conjunt de resolucions de les Nacions Unides i altres estaments internacionals que reconeixen el dret a Palestina a tenir Nació pròpia i, per tant, territori (recordeu el que estem passant els catalans perquè es reconegui el terme Nació al nostre Estatut?). Israel no respecte aquestes resolucions i Palestina ha de suportar la colonització i el control militar. També és cert que una part de palestins ataquen a Israel amb mètodes terroristes (s’ha de dir que el terme terrorista depèn molt de qui té el poder i qui fa les valoracions de què és terrorisme i que no és terrorisme...).

Arribats a aquest punt, Europa, Estats Units i altres països que no imposen a Israel i Palestina l’acabament del conflicte i el respecte per les resolucions internacionals és patètic. En altres llocs del mon aquest conflicte ja s’hauria acabat. S’hauria imposat un control militar internacional i s’haurien establert fronteres (recordeu el conflicte dels balcans, deixant a una banda, evidentment, les brutalitats contra els civils que es van realitzar?. No ens cau gaire lluny ni en el temps ni geogràficament...).

És evident que Israel té molt poder a nivell internacional. És evident que els jueus són un lobby als Estats Units i també és cert que l’holocaust pesa en la consciència de la gent. Crec, personalment, que el poder econòmic i polític dels jueus i la consciència històrica impedeix, en aquest cas en particular, prendre les decisions que s’hauria de prendre a nivell internacional.

Si us plau, deixem de banda els interessos econòmics i polítics, la consciència històrica i siguem tots plegats una mica menys HIPÒCRITES. La solució és senzilla i les bases ja estan dictades per part dels estaments internacionals amb les seves resolucions. Simplement cal que es forci a les dues parts a respectar-les i acceptar-les. I per aconseguir això, algunes vegades s’han de fer coses que no ens agrada fer.

Per cert, no us prengueu les coses tant a pit, us agàfarà un cobriment de cor...

Feliu Guillaumes ha dit...

Hola Jordi, primer de tot gràcies per participar en aquest bloc, estic d'acord en el 80% del teu comentari: S'han de respectar les resolucions de l'ONU, Palestina i Israel tenen dret a dos Estats amb fronteres segures i reconegudes internacionalment, crec que palestina té un cert dret sobre Jerusalem oriental ... El 20% en que no estic d'acord és important: s`ha d'acabar amb el mite del "Lobbie Jueu", que detenta un gran poder econòmic i que "determina la política dels USA", aquesta història prove directament dels mites medievals; en aquest moment qui ostenta un poder econòmic i estratègic real són els àrabs, tant pel seus petrodòlars com pels estols d'emigració que tenen als països occidentals; els jueus són pocs i tenen pocs amics, encara que es vengui el contrari.
També hauríem de parlar del dret de retorn dels anomenats "refugiats", però aquesta és una altra conversa llarga i complicada.

Nota Bona- noi, tens tota la raó, pels que seguim aquest tema des de tota la vida ens genera uns fogots una mica inexplicables per la majoria de la gent. Gràcies de nou Jordi, espero veure't de nou per aquí.

L'AVENÇ DE LA DEMOCRÀCIA, feu un clik al Play, val la pena